Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2016-09-05

Brukselka - właściwości odżywcze i zastosowania kulinarne

Proste Historie
Brukselka - właściwości odżywcze i zastosowania kulinarne

Czy wiesz, że niepozorna brukselka ma właściwości lecznicze i sięganie po nią odgrywa rolę w profilaktyce niektórych groźnych dla zdrowia stanów? Po co więc sięgać po suplementy, skoro to tanie warzywo jest dostępne na wyciągnięcie ręki przez cały rok? Mrożonki mają przecież równie imponujący zestaw składników odżywczych, dlatego możesz śmiało wkomponować je w jadłospis. Możliwości wykorzystania brukselki w kuchni jest całe mnóstwo!

Brukselka - wartości odżywcze ukryte w zielonych listkach

Popularna, drobna brukselka kryje w sobie prawdziwą moc witamin, tak ważnych dla zachowania równowagi organizmu. Spożywając porcję warzywa, zaopatrujesz się w witaminę C, A, K, witaminy z grupy B, a oprócz tego - pokaźny zestaw makro i makro pierwiastków, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, cynk czy żelazo. Stąd właściwości brukselki o działaniu antyoksydacyjnym (\"wymiatającym\" wolne rodniki), wzmacniającym odporność, ochronnym wobec anemii. Brukselka to także warzywo idealne dla osób pragnących wyrównać poziom cholesterolu we krwi, ale to dalej nie wszystko - badania wykazały, że kapusta brukselka ma właściwości antynowotworowe.

Zależy ci na zachowaniu pięknego wyglądu? Jedz brukselkę, bo składniki odżywcze w niej zawarte skutecznie poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Bonusem jest pomoc w kontrolowaniu masy ciała - brukselka wspiera odchudzanie dzięki bardzo niskiej wartości energetycznej (100 g brukselki to 43 kalorie), a także błonnikowi, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Gotowana brukselka to znakomity dodatek do obiadu dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi, gdyż ma niski indeks glikemiczny (15).

Co ważne, sięgaj po nią ostrożnie, jeżeli masz skłonność do wzdęć lub zakrzepów (brukselka ma właściwości zwiększające krzepliwość krwi).

Jak gotować brukselkę i z czym ją podawać?

Aby warzywo nie utraciło cennych składników odżywczych, warto gotować je na parze. Tak przyrządzone główki brukselki są idealnym uzupełnieniem drugiego dania obiadowego, składnikiem sałatek albo bukietów warzywnych. Podane z odrobiną masła smakują niebiańsko! Możesz także ugotować je w wodzie, z odrobiną soli lub bez. Ważne, żeby obróbka termiczna nie trwała zbyt długo, aby brukselka się nie rozgotowała.

Brukselka to idealny składnik lekkich zup jarzynowych, w połączeniu z marchewką, selerem, porem, pietruszką, fasolką - pyszności! Doskonale smakują także zupy-kremy na bazie brukselki, które prezentują się apetycznie po ozdobieniu kleksem śmietany, grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Jeśli już cieknie Ci ślinka, możesz dalej poszukiwać kulinarnych inspiracji. Co powiesz na brukselkę Proste Historie zapiekaną z sosem, np. z dodatkiem czosnku? Nie zapomnij posypać wierzchu startym żółtym serem, który będzie się apetycznie ciągnął. Gdy zaś szukasz pomysłu na szybki obiad dla siebie lub rodziny, dodaj brukselkę do ryżu lub jaglanki, dorzuć posiekaną nać pietruszki albo koperek i zjedz z kawałkiem mięsa lub ryby. Oto gotowy pomysł na wyśmienity obiad w wersji fit.

Jedno warzywo, garść możliwości

Jak widzisz, kapusta warzywna brukselska (bo tak brzmi pełna nazwa warzywa) wzbogaci twoje menu o cenne wartości odżywne oraz pomoże ci odkryć nowe smaki. Jej atrakcyjny wygląd i piękny kolor sprawią, że twój talerz nabierze barw i z przyjemnością przystąpisz do degustacji domowego posiłku. Teraz, kiedy znasz jej walory, racz podniebienie tym darem natury jak najczęściej!


Źródła (wartości odżywcze):

Brussels sprouts, http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10

Brukselka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki, http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,brukselka-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html

Proste Historie
Facebook
Youtube