Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2016-09-07

Czarne jagody - skarb polskich lasów na deser i na zdrowie

Proste Historie
Czarne jagody - skarb polskich lasów na deser i na zdrowie

Jagoda, a właściwie borówka czarna, występuje w środkowej i północnej Europie. W Polsce mamy do niej dostęp właściwie w każdym regionie, niestety tylko latem, szczególnie w lipcu. To prawdziwy witaminowy brylant zamknięty w czarnej kuleczce. Jest skarbem dla naszego zdrowia, rozkoszą podniebienia i lekiem na wiele dolegliwości. Warto znać właściwości jagody i korzystać z jej dobrodziejstw na co dzień.

Jagoda, a właściwie borówka czarna, występuje w środkowej i północnej Europie. W Polsce mamy do niej dostęp właściwie w każdym regionie, niestety tylko latem, szczególnie w lipcu. To prawdziwy witaminowy brylant zamknięty w czarnej kuleczce. Jest skarbem dla naszego zdrowia, rozkoszą podniebienia i lekiem na wiele dolegliwości. Warto znać właściwości jagody i korzystać z jej dobrodziejstw na co dzień.

Co kryje czarna kulka – właściwości jagód

Cudowne właściwości czarnych jagód były znane już w starożytności i do dziś są z powodzeniem stosowane w medycynie naturalnej. Choć jagody, szczególnie leśne, są dość niepozorne, wykorzystuje się nie tylko ich owoce, ale również liście. Owoc jagody zawiera mnóstwo antocyjanów, fitoestrogenów, a także kwas foliowy. Antocyjany to związki, które blokują wchłanianie się toksyn w przewodzie pokarmowym, działają antybakteryjnie i zapobiegają nowotworom. Mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne. Dzięki ich obecności owoc jagody zapewni ci lepsze krążenie krwi, uelastyczni naczynia krwionośne, a w razie potrzeby zadziała antyseptycznie. Fitoestrogeny to z kolei hormony roślinne, które również mają działanie antynowotworowe, podobnie jak kwas foliowy, który jest przecież polecany kobietom w ciąży. Taki skład zapewnia czarnej jagodzie właściwości super owocu w walce z nowotworem. Wartości odżywcze jagód są również pomocne w leczeniu anemii czy obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Zawartość witamin i minerałów, a także błonnika sprawia, że czarna jagoda jest idealnym owocem, jeśli chcesz usprawnić swój metabolizm.

Jagody w naszej kuchni

Jagody można przyrządzić na tak wiele sposobów, że niemożliwe, byś któregoś nie polubił. Oczywiście najlepiej zajadać się świeżymi owocami, ale równie dużo wartości odżywczych ma sok z jagód. Jest łatwy do przyrządzenia i można go przechowywać, dzięki temu masz dostęp do zawartych w jagodach witamin przez cały rok. Jagodowy sok możesz pić zwłaszcza wtedy, kiedy chcesz pozbyć się uciążliwej biegunki albo odtruć organizm. Na chłodne miesiące, kiedy brak świeżych owoców, możesz zajadać się suszonymi jagodami. Są równie smaczne i bogate w wartości odżywcze. Czarne jagody, zarówno te świeże, jak i suszone, idealnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Świetnie komponują się w deserach, mogą być dodawane do mięs, zup, stanowią również dodatkowy zastrzyk witamin do twojego śniadania, jeśli zdecydujesz się dodać garść jagód do swojej owsianki. Jagody nie stracą właściwości nawet wtedy, gdy zdecydujesz się na ich zamrożenie. Fantastycznie komponują się np. z pierogami i knedlami na słodko.

W aptece i w drogerii

Biorąc pod uwagę właściwości jagód nie dziw się, że znajdziesz je w składzie leków aptecznych. Są wykorzystywane w preparatach dla cukrzyków, osób chorujących na oczy czy mających problemy z jelitami. Jagody są również szeroko wykorzystywane do pielęgnacji skóry. Krem z jagodami w składzie pomoże ci szczególnie, jeśli masz cerę naczyniową bądź trądzikową. Wiedząc, że jagody mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, sięgniesz po taki krem jeśli ci zależy na zachowaniu młodej skóry. Jagody wzmocnią naczynka, poprawią nawilżenie, wygładzą i zmiękczą skórę.
Warto więc, żeby czarna jagoda była stałym gościem zarówno w twojej kuchni, apteczce, jak i kosmetyczce.

Proste Historie
Facebook
Youtube