Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2016-09-07

Czosnek - naturalny antybiotyk i wspaniała przyprawa kulinarna

Proste Historie
Czosnek - naturalny antybiotyk i wspaniała przyprawa kulinarna

W dzisiejszym świecie pełnym najnowszych technologii, które opanowały również produkcję żywności, często zwracamy uwagę w stronę medycyny naturalnej i tradycyjnej kuchni. Od wieków obecny jest w niej czosnek. Szerokie działanie lecznicze czosnku zostało potwierdzone wieloma badaniami. Z pewnością warto, byś znał działanie czosnku, by wykorzystać jego właściwości zdrowotne, tym bardziej, że w Polsce masz dostęp do 16 gatunków tego cennego warzywa.

W dzisiejszym świecie pełnym najnowszych technologii, które opanowały również produkcję żywności, często zwracamy uwagę w stronę medycyny naturalnej i tradycyjnej kuchni. Od wieków obecny jest w niej czosnek. Szerokie działanie lecznicze czosnku zostało potwierdzone wieloma badaniami. Z pewnością warto, byś znał działanie czosnku, by wykorzystać jego właściwości zdrowotne, tym bardziej, że w Polsce masz dostęp do 16 gatunków tego cennego warzywa.

Czy czosnek jest zdrowy?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musisz wiedzieć, co kryje w sobie ząbek tej rośliny. Czosnek składa się przede wszystkim z wody. Każdy ząbek ma jej do 65%. Oprócz tego zawiera węglowodany, białka i cukry. Nie musisz się jednak obawiać o kaloryczność tego warzywa, bo jeden ząbek czosnku posiada tylko 7 kalorii. Czosnek jest również pełen witamin, przede wszystkim C, A, B1, B2, B6 i PP oraz minerałów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas. Jednak najbardziej wyjątkowym związkiem w jego składzie jest tak zwany olejek czosnkowy oraz organiczne związki siarkowe. Do tych ostatnich zalicza się allina, która posiada silne działanie bakteriobójcze. Na tym nie koniec listy cennych składników, bo możemy dopisać do niej kwas pirogronowy i spirogenowy, salicynę czy fitosterole. Zawartość tych składników powoduje, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Każdy ząbek ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Czosnek chroni twój organizm przed wolnymi rodnikami i wspomaga metabolizm tłuszczów.

Na co pomaga czosnek?

Na cudownych właściwościach czosnku poznano się setki lat przed naszą erą. Starożytni lekarze wierzyli, że czosnek przedłuża życie, działa oczyszczająco, pomaga na impotencję i dodaje sił. Już wtedy zauważono, że czosnek pomaga w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. Dzisiaj każdy wie, że czosnek to naturalny antybiotyk, który z powodzeniem jest stosowany przede wszystkim przy przeziębieniach. Może nie smakuje ci kubek gorącego mleka z dodatkiem miodu i czosnku, ale taki eliksir z pewnością zadziała, jeśli akurat dolega ci przeziębienie. Czosnek działa jak antybiotyk zwalczając infekcje zarówno dróg oddechowych, jak i dróg moczowych. Podsumowując, lecznicze właściwości czosnku możesz wykorzystać w przypadku gdy:
• masz grypę,
• cierpisz na zakażenie jamy ustnej,
• masz nadciśnienie krwi,
• potrzebujesz środka przeciwbólowego, np. podczas menstruacji albo bólu zęba,
• chcesz obniżyć poziomu cholesterolu we krwi,
• musisz wspomóc krążenie krwi,
• cierpisz na zgagę,
• borykasz się z grzybicą,
• masz kłopot z zasypianiem,
• potrzebujesz profilaktyki antynowotworowej,
• cierpisz na alergię,
• przez dłuższy okres zażywałeś antybiotyki (czosnek odbuduję florę bakteryjną twoich jelit),
• musisz wzmocnić odporność organizmu.

Czosnek ma znakomite właściwości odżywcze, warto więc, byś na stałe zaprosił go do swojej kuchni. Możesz go stosować do kanapek, sałatek czy sosów. Pyszne jest także masło czosnkowe. Czosnek możesz spożywać także jako napar lub nalewkę. Czosnek wykorzystujemy również jako nieodzowny składnik takich dań, jak:

Pyzy ziemniaczane w sosie brokułowym - Proste Historie
Krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym (na bazie Zupy Kremu z białych warzyw Proste Historie)

Jeśli jednak nie możesz znieść jego intensywnego smaku lub krępuje cię mocny zapach po spożyciu, możesz użyć czosnku sproszkowanego, suszonego lub podawanego w kapsułkach. Warto także wiedzieć, że do tej samej rodziny roślin co czosnek należy szczypiorek, cebula i por. Warto więc, byś wzbogacił swoje menu również o te produkty. Pamiętaj tylko, żebyś nie przesadził z ilością świeżego czosnku jeśli akurat cierpisz na ostre nieżyty jelit lub żołądka, albo karmisz piersią. Te małe ząbki naprawdę mają moc, z którą trzeba uważać!

Proste Historie
Facebook
Youtube