Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2017-01-05

Dlaczego warto jeść koperek?

Proste Historie
Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek nieodłącznie kojarzy się z latem – trudno wyobrazić sobie bez niego młodych ziemniaków czy wakacyjnych surówek, pachnących słońcem i ogrodem. To bardzo popularne ziele, cenione przede wszystkim za swe walory smakowe, tymczasem kryje się w nim znacznie więc zalet. Amatorzy zielonych przypraw mogą cieszyć jego aromatem przez wszystkie pory roku – koperek, mrożony w odpowiedni sposób, nic nie traci ze swych nadzwyczajnych właściwości. Niepozorna roślina pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego i odświeża oddech. Na co jeszcze możesz liczyć, gdy posiekanymi gałązkami wzbogacisz ulubione dania?

Koperek – zdrowy składnik diet


Pożyteczny koperek to nie tylko urzekający smak – w drobnych łodyżkach kryją się cenne witaminy, minerały i olejki eteryczne – jednym słowem zdrowie na talerzu.

Koperek wywiera zbawienny wpływ na trawienie, zawiera błonnik, który wspomaga metabolizm i ogranicza wchłanianie „złego” cholesterolu. Jego olejki eteryczne intensyfikują produkcję soku żołądkowego i nie pozwalają patogenem nadmiernie namnażać się w jelitach.

Właściwości antybakteryjne kopru pozwalają zneutralizować nieprzyjemny zapach i smak w ustach. Zielone zioło pomaga pozbyć się nadwagi – dzięki niemu nie tylko metabolizm nabiera tempa, ale szybciej spala się również tkanka tłuszczowa, a z organizmu zostaje usunięty nadmiar wody. Poza tym błonnik wzmaga uczucie sytości po posiłku – dlatego łatwiej oprzeć się kuszącym, ale często kalorycznym przekąskom i przestać podjadać między posiłkami.

Koperek to wprost idealne warzywo dla wszystkich osób na diecie – zawiera znikomą ilość kalorii, a jego nadzwyczajny smak dodaje charakteru wszystkim, nawet najmniej atrakcyjnym dietetycznym potrawom.


Na trawienie i czkawkę


Zdarza ci się czasem zjeść zbyt dużo pyszności podczas rodzinnego obiadu? Czasem trudno oprzeć się specjałom serwowanym przez mamą czy babcię. Jednak koperek wspiera procesy trawienne – dlatego warto dodawać go do posiłków, a w przypadku bardziej uciążliwych dolegliwości – sięgać po pyszny i zdrowy napar z nasion kopru. Dzięki koperkowi oczyścisz także organizm ze szkodliwych substancji i zadbasz o swój układ moczowy – uchronisz go przed przykrymi infekcjami.

Przy pomocy koperku pozbędziesz się uporczywej czkawki, która zwykle daje się we znaki, gdy za szybko jesz. Roślina uśmierza również dotkliwe bóle głowy – szczególne zasługi tej kwestii wykazuje witamina B, którą zawiera zielona przyprawa. Witamina B korzystnie wpływa na układ nerwowy i łagodzi napięcie, które bardzo często przyczynia się do dokuczliwej dolegliwości. Działanie ziela można porównać do suplementów diety przeznaczonych dla osób, które żyją w stresie lub mają nerwową pracę.


Pełen witamin i niezastąpiony w kuchni


Aromatyczny koper to skarbnica witaminy A, która jest naturalnym antyoksydantem, pomaga zadbać o zdrowie narządu wzroku i skórę. Znajdziesz w nim również spore dawki witaminy C – kolejnego przeciwutleniacza, który niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm i wzmacnia układ immunologiczny. Chroni zatem przed zachorowaniami, które szczególnie dają się we znaki w sezonie jesienno-zimowym.

Najlepiej koperek dodawać do dań tuż przed podaniem, ponieważ obróbka w wysokich temperaturach pozbawia go wielu walorów. Warto za to sięgać po produkty mrożone, które możesz z powodzeniem wykorzystywać o każdej porze roku i które – dzięki zaawansowanym technologiom mrożenia, zachowują wszystkie swe cenne, prozdrowotne właściwości. Kiedy gotujesz dla najbliższych, postaw na artykuły najwyższej jakości – naturalne, polskie, do których nie dodaje się konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku.

Możesz wybrać Proste Historie – wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe gotowe produkty mrożone, w których kryje się bezcenny koperzupa kalafiorowa z koperkiem na pewno zachwyci podniebienia twoich domowych łasuchów. Na drugie danie ciekawą potrawę wyczarujesz z warzyw na patelnię, w których znajdziesz nie tylko zieloną przyprawę, ale też wiele innych smakowitości. Możesz zdecydować się na wersję klasyczną, hiszpańską, lub zaskoczyć domowników orientalnym przysmakiem – wszystko zależy od twojej pomysłowości i inwencji w kuchni.

Proste Historie
Facebook
Youtube