Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2016-09-05

Fasola czerwona - właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie

Proste Historie
Fasola czerwona - właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie

Czerwona fasola to roślina strączkowa, która na stałe zagościła w naszym menu. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę jej walory smakowe. Należy dodać, że ma wiele innych zalet, które warto poznać. Jak fasola wpływa na zdrowie?

 

Czerwona fasola to roślina strączkowa, która na stałe zagościła w naszym menu. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę jej walory smakowe. Należy dodać, że ma wiele innych zalet, które warto poznać. Jak fasola wpływa na zdrowie?

Czy fasola jest zdrowa? Co zawiera i jak wpływa na nasz organizm?
Fasolka czerwona zawiera witaminy z grupy B, a wśród nich szczególnie bogata jest w witaminę B1 (tiaminę), która działa przeciwdepresyjnie i zbawiennie wpływa na pamięć. Poza tym zawiera żelazo, kwas foliowy, cynk, selen, fosfor, wapń, potas, skrobię i błonnik. Fasola zawiera też izoflawony, substancje bardzo cenne dla kobiet, ponieważ wspomagają organizm w okresie menopauzy oraz dla mężczyzn – wykazują działania wspomagające zapobieganiu powstawania raka prostaty.

Fasola – białko
Fasola ma więcej białka niż mięso i choć jest to białko uboższe w aminokwasy (w porównaniu ze zwierzęcym), to i tak śmiało można polecić spożywanie go osobom, które mięsa zwyczajnie nie lubią, jak i zdeklarowanym wegetarianom. Jednak jeśli mięso jeść lubimy, fasola będzie jak najbardziej wskazana w naszej diecie. Mięso, jajka, ryby, pieczywo tak często i chętnie spożywane przez wielu z nas, to produkty kwasotwórcze. Białko zawarte w fasoli ma właściwości zasadotwórcze, co pomaga zachowywać równowagę w organizmie.

Czerwona fasola - wartości odżywcze
Fasola jest zalecana dla osób borykających się z nadkwasotą i dokuczliwą zgagą, gdyż zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Zawiera lizynę, która przyczynia się do produkowania karnityny, a ta działa zbawiennie na układ krążenia i serce. Białko roślinne pochodzące z fasoli jest bardziej wskazane w profilaktyce osteoporozy, niż to, które znajduje się w mięsie. Zapobiega także nadciśnieniu i zakrzepom. Zawiera lecytynę doskonale wpływającą na pracę mózgu, pamięć i koncentrację. A witaminy? Oprócz wspomnianych z grupy B, zawiera także fasola witaminy z grup A, D, E i K.

Czerwona fasola – dieta, kalorie, odchudzanie
Fasola a dieta? Same pozytywy. Może mieć zbawienny wpływ na zachowanie odpowiedniej sylwetki. Wiele osób twierdzi, że fasola na odchudzanie jest najlepsza i trzeba przyznać, że sporo w tym racji. Choć wydaje się dosyć ciężkostrawna (jak większość roślin strączkowych), to przy tym jest bardzo pożywna i szybko daje uczucie sytości, więc nie będziemy się przejadać. Zawiera też stosunkowo mało tłuszczu, a za to jest bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo, ułatwia trawienie i oczyszczanie organizmu. Skomponowana z takimi przyprawami jak chilli, imbir czy czosnek nie tylko zyska na smaku, ale jeszcze bardziej poprawi trawienie. A jeśli chodzi o to, jakie posiada czerwona fasola kalorie, jest to (w przypadku, gdy fasola czerwona pochodzi z puszki) około 90 kalorii na 100 gram produktu. Należy dodać, że właściwości fasoli to również niski indeks glikemiczny, co nie jest bez znaczenia przy wielu różnych schorzeniach.
Biorąc pod uwagę, jakie ma fasola czerwona wartości odżywcze, powinna często gościć w naszym menu. Można ją łączyć z wieloma innymi składnikami, jeść gotowaną lub z puszkii. Jeśli ktoś szczególnie lubi sałatki, warto sięgnąć po pyszny, błyskawiczny i niedrogi przepis: puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, słoik selera konserwowego, kilka ząbków czosnku do smaku, kilka łyżek majonezu, ewentualnie odrobina soli i pieprzu. To wszystko mieszamy i pyszna sałatka gotowa! Oczywiście przepisów jest wiele i każdy może znaleźć coś dla siebie, aby wprowadzić do swojej diety tak wartościową czerwoną fasolkę.

Czerwona fasolka kojarzy się głównie z daniami kuchni meksykańskiej (jak np. w Warzywach na patelnię po meksykańsku Proste Historie). W kuchni meksykańskiej jest obok kukurydzy jednym z najważniejszych składników wielu potraw. Cenimy ją również jako składnik pysznych i pożywnych sałatek.

Proste Historie
Facebook
Youtube