Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2017-01-05

Grzyby leśne - symbol polskiej kuchni

Proste Historie
Grzyby leśne - symbol polskiej kuchni

Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez potraw z grzybów leśnych. Świeże grzyby są bazą wielu pysznych dań. Można z nich zrobić wiele: sosy, farsze do pierogów, zupy, wykorzystać jako dodatek do innych potraw, jak na przykład jajecznica czy placki ziemniaczane. Świeże grzyby leśne są doskonałe nawet jeśli usmażymy je lub udusimy na maśle z cebulką i przyprawami. Można wtedy spożyć je jako przekąskę z pieczywem. Przepisów na dania z grzybów leśnych jest mnóstwo, warto zainteresować się niektórymi z nich, aby wprowadzić do kuchni urozmaicenie i zaskoczyć rodzinę pysznym posiłkiem!

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - czy jest coś smaczniejszego?
Pisząc o kuchni polskiej nie sposób nie wspomnieć charakterystycznych dla niej pożywnych, pysznych i zdrowych sosów, z których dla wielu osób sos z leśnych grzybów należy do najsmaczniejszych. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, tylko nieco wyobraźni i pomysłu. A jeśli nawet nie mamy wypróbowanych sposobów na grzyby, na pewno bez problemu znajdziemy gotowe przepisy na sos ze świeżych leśnych grzybów, czy to w książkach kucharskich, czy internecie. Sos grzybowy można wykorzystać na tysiąc sposobów: jako samodzielna smaczna przekąska, dodatek do mięsa, placków ziemniaczanych, kopytek i wielu innych dań. Z czymkolwiek byśmy nie podawali sosów ze świeżych grzybów, mają one jedną wspólną cechę - są przepyszne.

Jakie jeszcze dania ze świeżych grzybów możemy przygotować?
Potrawy z grzybów są bardzo popularne w Polsce. Jednym z najczęściej przygotowywanych z nich dań jest na pewno zupa grzybowa. Świetnie smakuje zrobiona ze świeżych, suszonych i mrożonych grzybów, jak na przykład szybka zupa grzybowa z podgrzybkami PROSTYCH HISTORII. Warto zauważyć, że mrożone zupy grzybowe (na przykład z podgrzybkami, lub borowikami) są naprawdę bardzo dobre, nie wymagają zbyt wielu zabiegów by zaskoczyć nas walorami smakowymi i są naprawdę proste w przygotowaniu. Grzyby mrożone nie tracą nic ze swoich wartości czy to odżywczych, czy smakowych. Po przygotowaniu, mrożone grzyby są tak samo dobre i aromatyczne, jak te świeże prosto z lasu. Poza zupami z grzybów możemy zrobić farsz do pierogów. Chyba większość z nas uwielbia pierogi z farszem ze świeżych grzybów. Świeże grzyby leśne są doskonałe jako oryginalny dodatek do jajecznicy. Kilka grzybów dodanych do zup (na przykład do barszczu czy kapuśniaku) lub do duszonego mięsa w sosie, nada całemu daniu wspaniałego smaku. Sos z grzybów leśnych uszlachetni proste dania, jak na przykład placki ziemniaczane. Z grzybów możemy zrobić kotlety, możemy dodawać je do dań z kapusty, gulaszu i wielu innych. Jest bardzo wiele przepisów na ciekawe potrawy z grzybów.

Z czym najlepiej komponują się świeże grzyby leśne?
Odpowiednie dodatki sprawią, że walory smakowe grzybów leśnych zostaną jeszcze bardziej podkreślone, a nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie zachwycone. Najsmaczniejsze potrawy z grzybów to proste sosy z niewielu składników. Duszone na maśle, z czosnkiem, cebulką, zagęszczane śmietaną - to esencja smaku. Jajecznica z kurkami, kurki, rydze czy maślaki w gęstym śmietanowym sosie, a nawet sos z boczniaków, świeżego boczku, cebulki, czosnku i śmietany - jako alternatywa dla tradycyjnego spaghetti, to tylko kilka pomysłów na przepyszne danie z grzybów. Warto eksperymentować w kuchni, łączyć smaki, próbować. Jednak należy pamiętać, że grzyby muszą być odpowiednio długo poddawane obróbce termicznej, inaczej mogą być niestrawne. No i warto wiedzieć, że gotowe danie z grzybów nie powinno być przechowywane w lodówce dłużej niż 48 godzin.

Proste Historie
Facebook
Youtube