Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2017-01-05

Jakie są najsmaczniejsze grzyby jadalne?

Proste Historie
Jakie są najsmaczniejsze grzyby jadalne?

Amatorów grzybów jadalnych jest w Polsce wielu. Trudno się dziwić, bowiem nie sposób odmówić grzybom wartości smakowych. Smażone, duszone, w sosie czy ugotowane w zupie - zawsze bronią się wspaniałym smakiem. Co więcej, nawet zamrożone nie tracą nic ze swoich niewątpliwych walorów. Jakie są najsmaczniejsze grzyby? Czy warto je jeść i czy mają w ogóle wartości odżywcze? Przyjrzyjmy się im.

Smaczny grzyb jadalny? Na pewno, ale czy zdrowy?
Na temat wartości odżywczych grzybów mówi się i pisze różne rzeczy. Niektórzy twierdzą, że grzyby warto jeść tylko dla ich smaku i cudownego aromatu. Nie sposób oczywiście się spierać, że smakują i pachną wspaniale. Warto jednak pamiętać, że smaczne grzyby jadalne zawierają też witaminy A (w postaci karotenu, najwięcej w kurkach - stąd ich kolor), B1, B2. Pozostałe witaminy występują raczej w śladowych ilościach. Grzyby zawierają za to sporo białka, suszone borowiki mają go więcej, niż wołowina. Poza tym nie zapominajmy, że grzyby są niezwykle pożywne, a ich obecność w najprostszym nawet daniu nadaje mu charakterystycznego, oryginalnego posmaku.

Jakie smaczne grzyby znajdziemy w lesie?
Najpopularniejsze grzyby jadalne występujące w polskich lasach to na pewno: kurki, podgrzybki, maślaki, borowiki, prawdziwki, kanie, rydze i inne. Chętnie kupujemy także boczniaki, ale zdania na temat, czy smaczniejsze są te zebrane w lesie, czy kupione - są bardzo podzielone. Na pewno jedna rzecz łączy najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce: są po prostu pyszne i można sporządzić z nich niezliczoną ilość dań, począwszy od dodania ich do najprostszej jajecznicy, po wymyślne, zawiesiste sosy i wykwintne zupy. Grzybów po prostu nie da się zastąpić niczym innym, ich smak jest zbyt oryginalny. Smaczne grzyby możemy marynować, suszyć, a także mrozić. Warto wiedzieć, że mrożone zupy z dodatkiem prawdziwych grzybów w niczym nie ustępują zupom gotowanym z suszonych lub świeżo zebranych. Smak mrożonych grzybów nie traci na intensywności po ich zamrożeniu. Nie od dziś wiemy także, iż mrożenie pozwala na zachowanie wartości odżywczych w takim stanie, jakbyśmy mieli do czynienia ze świeżym produktem. Dlatego proponowane przez PROSTE HISTORIE pierogi z kapustą i grzybami, okraszone domowym smalcem, to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad.

Jakie to są fioletowe grzyby jadalne i jak je przyrządzać?
Do fioletowych grzybów jadalnych zaliczamy: gąskę nagą, gąsówkę dwubarwną i lakówkę ametystową. Zwykle spotykane są w większych skupiskach w lasach liściastych i mieszanych. Można przyrządzać je smażone na patelni z cebulą, jako farsz do pierogów i oczywiście marynować w occie.

Jak możemy przyrządzić najsmaczniejsze grzyby jadalne?
Sposobów na grzyby jadalne świeże, mrożone, suszone czy marynowane jest całe mnóstwo. Przepisów są tysiące i każdy znajdzie coś dla siebie. Od grzybów przysmażanych na maśle z cebulką, po duszone w śmietanie, panierowane, dodawane do farszów. Można uatrakcyjnić nimi zwykłe dania jak placki ziemniaczane, kopytka czy jajecznicę. Należy przestrzegać odpowiednio długiego czasu gotowania, duszenia czy smażenia grzybów, ponieważ zbyt krótko poddawane obróbce termicznej grzyby leśne mogą jednak wywołać niestrawności. Przy wszystkich ich niewątpliwych zaletach smakowych, pamiętajmy też, że grzyby są absolutnie niewskazane w menu dzieci, ponieważ są po prostu ciężkostrawne. Eksperci od spraw żywienia są zgodni, że grzyby można spróbować podawać dzieciom, gdy mają one już w pełni ukształtowany przewód pokarmowy, to jest ok. 7 - 10 roku życia.

Proste Historie
Facebook
Youtube