Skip to main content
1
Blog

Kaszanka – bardzo zdrowa wędlina!

By 5 stycznia 2017 3 lipca, 2020 Brak komentarzy
Kaszanka - bardzo zdrowa wędlina!

Z czego produkowana jest kaszanka i jaką ma wartość odżywczą?

Skład kaszanki opiera się na kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Oprócz niej do produkcji kaszanki używa się podrobów, tłuszczu i krwi spożywczej (choć dostępna jest także kaszanka bez krwi, a nawet istnieje wiele przepisów na kaszankę w wersji wegetariańskiej).

W wędlinie znajdują się często inne dodatki, a także przyprawy. 100 gramów kaszanki to około 400 kalorii oraz spora porcja tłuszczu zwierzęcego, z tej przyczyny osoby borykające się z nadwagą czy chorobami układu sercowo-naczyniowego powinny z niej zrezygnować lub rozkoszować się jej smakiem tylko od święta.

Niemniej, ze względu na skład, kaszanka dostarcza m.in. witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, miedź, potas i dobrze przyswajalne żelazo hemowe, które zapobiega rozwojowi tzw. niedokrwistości mikrocytarnej.

Wędlina ta zawiera też witaminę A, jednak z tej przyczyny nie powinny sięgać po kaszankę kobiety w ciąży. Jeśli jednak nie spodziewasz się dziecka i cieszysz się dobrym zdrowiem, korzystaj z walorów odżywczych i smakowych kaszanki, tym bardziej, że można ją podawać na wiele oryginalnych sposobów.

Kulinarne eksperymenty, czyli kaszanka inaczej niż zwykle.

Najprostszym sposobem na serwowanie kaszanki jest kanapka, którą warto wzbogacić plasterkami pomidora, ogórka, liściem sałaty albo posiekaną cebulą. Jeżeli jednak masz ochotę na małe odstępstwo od rutyny, skuś się na jeden z licznych przepisów z kaszanką gryczaną lub jęczmienną w roli głównej, na przykład zasmażany makaron z kaszanką.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie pysznego sosu z kaszanką, do którego możesz dodać pieczarki, paprykę albo pomidory. Taka potrawa doskonale sprawdzi się w wersji pikantnej, więc nie zapomnij o wyrazistych przyprawach, jak pieprz, świeży czosnek albo mielona papryka. Tak przyrządzony sos możesz podawać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami.

Ciekawym połączeniem jest też kaszanka z kiszoną kapustą, którą warto zapiec w piekarniku. Aby danie nie spowodowało uciążliwych wzdęć, koniecznie wzbogać je kminkiem lub kuminem. Palce lizać!

Nie masz czasu na kuchenne eksperymenty albo brakuje ci inspiracji? Z pomocą przychodzą PROSTE HISTORIE. Dużą zaletą dań mrożonych jest możliwość ich błyskawicznego przygotowania, łatwa dostępność oraz wartości odżywcze, gdyż mrożone produkty nie tracą cennych składników. Tymczasem bogate walory smakowe mogą cię naprawdę zaskoczyć! Dobrym przykładem są Pierogi z kaszanką i cebulką, czyli tradycyjne danie w nowej, zaskakującej odsłonie.

Smaczna i zdrowa kuchnia nie musi być droga!

W natłoku nowości na rynku produktów żywnościowych łatwo się pogubić, a w wielu przypadkach egzotyczne smaki nie odpowiadają gustom podniebienia i poważnie nadwyrężają budżet. Tymczasem dobrze znane, tradycyjne i dostępne w przystępnych cenach rarytasy, takie jak kaszanka, okazują się wyśmienitą i pożywną bazą pysznych dań w wersji domowej lub mrożonej. Udanego biesiadowania!

Źródła:

Cała prawda o… kaszance, http://cds-dieta.pl/blog/cala-prawda-o-kaszance.html