Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2017-01-05

Najpopularniejsze zupy kuchni polskiej

Proste Historie
Najpopularniejsze zupy kuchni polskiej

Życie w biegu i brak wspólnego czasu na rodzinne celebrowanie posiłków sprawiły, że najczęściej redukujemy obiad do drugiego dania. Wystarczy jednak sięgnąć do listy przepisów na tradycyjne zupy, by zakochać się w nich na nowo.

Nie tylko na wyjątkowe okazje
Spis zup polskich otwiera oczywiście rosół. Podawany jest na wielu rodzinnych uroczystościach, więc kojarzy się nam z ciepłem rodzinnej atmosfery i świętowaniem. Jest lekki, pożywny i dodaje sił, więc to także świetne danie dla osób osłabionych po chorobie oraz dzieci. Jeżeli chcesz urozmaicić maluchom tę zupę, możesz dodać do niej makaron w kształcie dinozaurów albo literek! Równie odświętny wigilijny barszcz czerwony znakomicie sprawdzi się w innym towarzystwie niż uszka. Możesz go podać z pasztecikami czy krokietami z kapustą i grzybami. To znakomity zestaw nie tylko na domowy obiad, ale także do pracy. Popularna polska zupa grzybowa także może pojawić się w tygodniu. Jeśli nie masz w domu suszonych grzybów skorzystaj z gotowej zupy grzybowej z PROSTYCH HISTORII, która dzięki mrożeniu zachowuje wartości odżywcze i wysoką jakość przez wiele miesięcy. Dzięki temu o każdej porze roku może pachnieć w twoim domu świeżymi podgrzbykami.

Pyszne zupy na zimowe dni
Kiedy za oknem spada temperatura warto sięgnąć po przepisy na różne zupy z konkretnymi dodatkami. Znakomity na chłody jest na przykład sycący krupnik. Aby urozmaicić tradycyjny przepis na tę zupę wybierz inną kaszę, na przykład jaglaną albo kuskus. Dobrze sprawdzi się także żurek, jedna z najstarszych polskich zup, przyrządzona z jajkiem i kiełbasą, albo rzadziej gotowana grochówka. Jeżeli nie lubisz zupy z zielonym groszkiem w wojskowej odsłonie, wykorzystaj lżejszy mrożony groszek, z którego możesz zrobić także zupę krem.

Lekkie i zdrowe zupy z warzyw
Zupy oparte na wywarach warzywnych pojawiły się w polskiej kuchni w XVI wieku. Była to pierwsza duża rewolucja w tradycyjnych przepisach na zupy. Włoszczyzna, którą wprowadzili do naszego kraju emigranci znad Morza Śródziemnego, a w wyższe sfery dworzanie królowej Bony, jest dziś nieodzownym składnikiem każdej zupy. Dzięki niej możemy cieszyć się lekką kalafiorową czy kwaskowatą ogórkową. Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem to jedna z najczęściej pojawiających się na naszych stołach zup polskich. Jeżeli chcesz przełamać rutynę, możesz ugotować ją z suszonymi lub pieczonymi pomidorami, z czerwoną soczewicą, a także przyrządzić ją ze świeżych pomidorów. Zbliżona do niej zupa krem z pomidorów znakomicie komponuje się z bazylią i chlebowymi paluszkami. Jest prosta i elegancka, więc możesz podać ją nawet na bardziej oficjalnym spotkaniu.

Francuskie wpływy
Coraz popularniejsze zupy kremy nie są jednak tradycyjnymi polskimi zupami. Pojawiły się w polskiej kuchni pod wpływem mody francuskiej stosunkowo późno, bo w XIX w. Dawniej ciężkie, z dodatkiem mąki i żółtek, dziś są stałym elementem naszej diety. Zupa krem jest doskonałym pomysłem na odmianę jadłospisu. Jeżeli masz dość przepisów na tradycyjne zupy, spróbuj przyrządzić je tak, aby zmiksowane stanowiły pyszną alternatywę zupy na obiad. W zależności od preferencji możesz je podawać ze śmietaną, grzankami lub ptysiowym groszkiem.

Proste Historie
Facebook
Youtube