Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2017-01-05

Sposoby na idealną zupę krem

Proste Historie
Sposoby na idealną zupę krem

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy do łask wracają pożywne zupy. Nie zawsze latem mamy czas i ochotę na przyrządzanie obiadu z dwóch dań, jednak jesienią i zimą doceniamy zalety zup, które stają się głównym składnikiem naszych obiadów. Jakie zupy od dawna królowały w kuchni to wiemy, warto jednak przełamać rutynę i wypróbować pyszne zupy kremy. Zupa krem od jakiegoś czasu coraz bardziej zyskuje na popularności, przybywa także wariantów smakowych, nowych oryginalnych połączeń i dodatków. Nikogo nie zdziwi już zupa kokosowa, pomarańczowa czy chrzanowa. Jak zrobić dobrą zupę krem?

Na co zwracać uwagę przygotowując zupę krem z warzyw?
Przepisy na zupę krem znajdziemy wszędzie - każdy wie co jest potrzebne i jak to przygotować. Warto wiedzieć, że podstawą każdej dobrze ugotowanej zupy jest wywar. Nie obejdzie się bez liścia laurowego, ziela angielskiego czy kostki rosołowej, a warzywa korzeniowe będące bazą każdej dobrej zupy krem muszą być ugotowane do miękkości, żeby potem łatwo było je zmiksować. Do podsmażania warzyw używamy dobrego tłuszczu, oleju czy oliwy, ale musi być ona dobrej jakości. Jak wiemy, zupa krem to danie składające się z warzyw, bezmięsne, a zatem będące też doskonałą propozycją w menu wegetarian. Ci, którzy nie wyobrażają sobie jednak dania bez mięsnego posmaku, mogą dodać do swojej zupy np. sosu sojowego. Oczywiste jest, że zupa krem musi być gęsta. Zmiksowane warzywa i inne składniki najczęściej są wystarczające do odpowiedniej konsystencji, jeśli jednak nie, to warto zagęścić zupę dodając trochę kaszy jaglanej, ciecierzycy lub innych składników, którymi panie domu od pokoleń zagęszczają zbyt rzadką potrawę.


Dodatki do zupy krem, o czym warto pamiętać?
Dobra zupa krem jest gęsta, esencjonalna, zawiesista i sama w sobie już bardzo pożywna. Trudno jednak wyobrazić sobie zupy bez dodatków. Co świetnie komponuje się z kremowymi zupami? Oczywiście wszystko zależy od smaku zupy i składników użytych do jej przygotowania, ale jeśli już wprowadzamy krem do naszego menu, warto pamiętać o dodatkach jak : grzanki ( mogą być te o różnych smakach), groszek ptysiowy, prażone pestki słonecznika czy dyni, płatki migdałowe, parmezan i wiele wiele innych w zależności od tego jaki efekt końcowy chcemy uzyskać.

Zaskocz rodzinę i znajomych - serwuj ciekawe dania
Zarówno klasyczne smaki, jak i całkiem nieznane połączenia składników mogą zachwycać i intrygować. Zupy krem z pomidorów, kurek, szpinaku,grzybów czy szczawiu nie dziwią nikogo, ponieważ są obecne w naszej kuchni już od jakiegoś czasu. Warto korzystać z mrożonych składników, na przykład gotowych mieszanek warzywnych. Mrożone białe warzywa mogą być bazą dla wielu zup kremów, na przykład kremu chrzanowego z jabłkami lub kremu czosnkowego. Mieszanka żółtych warzyw jest idealna do kremu z kurek, a mrożony groszek do zupy kremu z groszkiem i miętą. Tak samo jest z innymi warzywami, na przykład mrożonym kalafiorem, dynią czy innymi składnikami. Zupy kremy z dyni znane są ze swoich właściwości rozgrzewających, a jeśli dodamy jeszcze imbiru to mamy świetną propozycję na zimowy obiad. Ktoś, kto lubi mięsne dodatki znajdzie wiele przepisów na zupę krem, do której można dodać łososia, boczek, czy kiełbasę. Należy pamiętać, że wskazane jest eksperymentowanie i łączenie różnych nawet pozornie nie pasujących składników oraz przypraw, wtedy oryginalny ciekawy smak mamy gwarantowany.

Rozwiązanie dla zabieganych
Jeżeli nie masz pomysłu na zestawienie warzyw, sięgnij po jedną z propozycji PROSTYCH HISTORII - zupę krem z czerwonych, zielonych, białych i żółtych warzyw. W pierwszym zestawie znajdziesz pomidora, marchew, czerwoną paprykę i buraczki, w drugim - brokuły, cukinię, zielony groszek i szpinak, w trzecim - kalafiora, pietruszkę, ziemniaki i selera, w czwartym - dynię, marchew żółtą, marchew pomarańczową, paprykę żółtą, pietruszkę i seler. Do każdego zestawu dołączone są ziołowe grzanki, w przypadku kremu z żółtych warzyw - prażone pestki dyni. Warzywa są głęboko mrożone, więc zachowują wszystkie wartości odżywcze. Wystarczy je ugotować, zmiksować i można cieszyć się pysznym, zdrowym i lekkim posiłkiem.

Proste Historie
Facebook
Youtube