Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
Proste Historie
2016-09-05

Zielony groszek właściwości odżywcze i witaminy

Proste Historie
Zielony groszek właściwości odżywcze i witaminy

Małe, niepozorne ziarenka zielonego groszku kryją w sobie moc witamin i minerałów, o które nie podejrzewałoby się tej rośliny na pierwszy rzut oka. Czy widząc niewielki strączek groszku, przyszłoby ci do głowy, że może uchronić cię on przed rakiem, miażdżycą, kataraktą, nadwagą? Zielony groszek zrobi to wszystko – i wiele więcej.

Małe, niepozorne ziarenka zielonego groszku kryją w sobie moc witamin i minerałów, o które nie podejrzewałoby się tej rośliny na pierwszy rzut oka. Czy widząc niewielki strączek groszku, przyszłoby ci do głowy, że może uchronić cię on przed rakiem, miażdżycą, kataraktą, nadwagą? Zielony groszek zrobi to wszystko – i wiele więcej.

Pełnia witamin w małym ziarenku
Zielony groszek działa kompleksowo – dostarcza nam witamin, które pozwalają organizmowi prawidłowo funkcjonować na niemal wszystkich płaszczyznach. Co więc znajdziemy w strączku? Po pierwsze: witaminy z grupy B, w tym cenną niacynę (witaminę B3), która odpowiada za neutralizowanie wolnych rodników, a tym samym obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi – chroni tym samym przed miażdżycą i chorobami serca. Po drugie: tzw. „witaminy młodości”, czyli A, C i E, które przyspieszają gojenie się ran i poprawiają kondycję skóry. Witamina C dodatkowo odpowiada za podniesienie odporności organizmu i ochronę przed rozwojem komórek nowotworowych. Po trzecie: witaminę K, dzięki której krew zachowuje właściwą krzepliwość. Witamina ta umożliwia też prawidłowe wchłanianie się wapnia – składnika niezbędnego do wzmocnienia kości.
Jakie inne właściwości odżywcze ma zielony groszek? Oprócz całej gamy witamin zawiera też szereg niezbędnych minerałów, takich jak wspomniany wapń, fosfor, sód, potas czy żelazo. Dzięki takiemu kompletowi mikroelementów organizm zyskuje ochronę m.in. przed anemią, niewydolnością nerek, nadciśnieniem, skurczami mięśni czy niebezpieczną hiponatremią (odwodnieniem). Dostarczanie tych składników w odpowiednich ilościach podnosi także komfort codziennego funkcjonowania – niweluje zmęczenie, bóle głowy oraz mięśni.

Zielony groszek – doskonały składnik diety
Oprócz licznych wartości odżywczych zielony groszek posiada też właściwości, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy. Jest warzywem strączkowym, zawiera więc dużą ilość błonnika – niezbędnego składnika każdej diety redukcyjnej (i nie tylko). W 100 g groszku znajdziemy 6 g tego włókna – jest on więc w stanie zapewnić uczuciem sytości na długo. Warto pamiętać, że błonnik oddziałuje na organizm w wielu innych pozytywnych aspektach – reguluje pracę układu pokarmowego, niweluje zaparcia. Jest też zalecany wszystkim zmagającym się z zespołem jelita drażliwego.
Wracając jednak do diet redukcyjnych – zielony groszek może być ich świetnym składnikiem również z tego względu, że nie zawiera w swoim składzie wielu tłuszczów – posiada natomiast duże ilości białka. Tak jak w przypadku pozostałych roślin strączkowych, może ono stanowić doskonały substytut białka zwierzęcego, jest więc zalecane szczególnie weganom i wegetarianom. Wartość energetyczna groszku jest adekwatna do jego właściwości – w 100 g tego warzywa mieści się 96 kcal.

Przepisy z zielonym groszkiem
Zielony groszek może stanowić świetny dodatek do różnych potraw, ale doskonale sprawdzi się też jako baza dania. Jest doskonały dla całej rodziny – mogą go jeść dzieci już od szóstego miesiąca życia. Jak w prosty sposób wkomponować go do diety, aby chętnie jedli go wszyscy twoi bliscy?
Prawdopodobnie najprostszą (ale i bardzo smakowitą) potrawą z zielonym groszkiem jest zupa krem. Jest banalna w przygotowaniu, niezwykle sycąca – można przygotowywać ją cały rok. Do zeszklonej cebulki i kilku ząbków czosnku wystarczy wrzucić opakowanie mrożonego groszku, zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym), a po zagotowaniu zmiksować. Taka zupa przyprawiona miętą lub ziołowym pieprzem będzie fantastycznym daniem na obiad czy kolację z przyjaciółmi. Aby wzbogacić smak można dodać do niej grzanki z serem pleśniowym lub – w najprostszym wariancie – razowy chleb.
W podobnie prosty sposób przygotować można także groszkowe puree, zapiekanki czy risotta. Zielony groszek Proste Historie będzie też świetnym dodatkiem do sałatek i omletów. Bez względu na to, który wariant jego przygotowania wybierzesz – wprowadź go do diety jak najprędzej. Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny!

Proste Historie
Facebook
Youtube