Skip to main content
1
Blog

Fasolka szparagowa – właściwości odżywcze i zdrowotne

By 5 września 2016 3 czerwca, 2020 Brak komentarzy
Fasolka szparagowa - właściwości odżywcze i zdrowotne

Wspomaga odchudzanie, zwiększa odporność i polepsza trawienia. Przede wszystkim jest jednak jednym z najsmaczniejszych warzyw. A dzięki mrożeniu możesz cieszyć się jej wyjątkowymi właściwościami przez cały rok.

Choć przywędrowała do naszego kraju dopiero w XVI stuleciu, dziś nie sposób wyobrazić sobie bez niej polskiej kuchni. Znasz ją na pewno, a jej smak zawsze przypomina ci beztroskie, dziecięce lata i domowe obiady. Fasolka szparagowa, bo o niej właśnie mowa, jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też bardzo zdrowa. Warto włączyć ją do jadłospisu, bo zawarte w niej składniki mogą zapobiec wielu chorobom. Możesz też jeść ją bez wyrzutów sumienia, bo to jedno z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gramów ma zaledwie 27 kcal. Jakich jednak substancji dostarcza fasolka zielona i żółta? Jak ją gotować, by nie straciła swoich właściwości?

Jak gotować fasolkę szparagową?
Latem najlepiej sięgnąć po świeżą fasolkę, ale zimą wcale nie musisz wybierać warzyw konserwowanych. Znacznie więcej cennych substancji znajdziesz w fasolce mrożonej – ta metoda konserwowania żywności nie wpływa bowiem na utratę jej właściwości (wpróbuj Zieloną fasolkę szparagową Proste Historie i Żółtą fasolkę szparagową Proste Historie). Zarówno świeżą, jak i mrożoną szparagówkę przed podaniem musisz jednak ugotować. Świeże warzywo zawiera bowiem fazynę – białko, którego spożycie może spowodować wymioty i biegunkę, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. By nie stracić zawartych w niej witamin, unikaj gotowania w wodzie. Lepiej postąpisz, przyrządzając ją na parze. Jeśli nie masz parowaru, w zupełności wystarczy metalowe sitko lub durszlak postawiony na garnku z gorącą wodą.

Fasolka szparagowa na trawienie
Aż 3,4% masy fasolki szparagowej stanowi błonnik. Warto więc włączyć ją do swojego menu, jeśli zmagasz się z zaparciami lub innymi zaburzeniami trawienia. Jest poza tym cennym źródłem beta-karotenu – substancji w znacznym stopniu zmniejszającej ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego. Żółta i zielona fasolka szparagowa zawiera też mangan, który przyczynia się do zwiększenia ilości wchłanianych z pożywienia witamin i minerałów.

Fasolka szparagowa – na zdrowie!
A tych znajdziesz w niej naprawdę sporo. Dlaczego więc warto jeść fasolkę szparagową? Właściwości tego warzywa sprawiają, że jest cenną bronią w walce z wieloma chorobami. Zawiera witaminy A, C i E, które mają działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że fasolka może opóźnić rozwój chorób nowotworowych i pozwala dłużej zachować młody wygląd skóry. Witamina C i również obecna w fasolce aglutynina mają ponadto pozytywny wpływ na odporność organizmu, chroniąc przez wieloma chorobami. Fasolka szparagowa jest też cennym źródłem magnezu i ryboflawiny, a więc jej spożycie może ograniczyć ryzyko udaru mózgu, nadciśnienia, miażdżycy i zawału.

Przyjaciółka kobiet
Zawarte w fasolce szparagowej witaminy i substancje odżywcze czynią z niej poza tym warzywo, które koniecznie powinno znaleźć się w diecie każdej kobiety – także spodziewającej się dziecka. Obecny w niej kwas foliowy zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u dziecka, poronień i innych związanych z ciążą zagrożeń. Fasolka szparagowa jest też źródłem witaminy K, która zmniejsza krwawienia podczas miesiączki oraz pomaga poradzić sobie z rozdrażnieniem i wahaniami nastrojów.

Fasolka szparagowa – indeks glikemiczny
Co ważne, fasolę szparagową możesz bez obaw jeść także jeśli chorujesz na cukrzycę. Ma ona niewielki indeks glikemiczny – tylko 15. Po jej spożyciu poziom cukru nie rośnie zbyt szybko, a więc nie musisz bać się hipoglikemii. Ta sama cecha, w połączeniu z niską wartością energetyczną, czyni też fasolkę sprzymierzeńcem osób dbających o linię.