Pierożki z grzybami w sosie z porami i szynką

Pierożki z grzybami w sosie z porami i szynką to jedna ze smacznych i wyjątkowo aromatycznych propozycji podania jednego z najpopularniejszych polskich dań, które cieszy się popularnością na całym świecie. Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiego specjału jest bardzo pracochłonne, w rzeczywistości zajmuje jednak zaledwie około 30 minut i doskonale smakuje o każdej porze roku. Pierożki z grzybami w sosie z porami szynką od Prostych Historii to znakomity pomysł zarówno na elegancji obiad, jak i szybką przekąskę po powrocie z pracy. Możesz również zaskoczyć swoją drugą połówkę i przygotować to wyjątkowe danie na romantyczną kolację.

Składniki

  • “Pierożki z grzybami w sosie śmietanowym” Proste Historie,
  • 1 średniej wielkości por,
  • 100 g gotowanej szynki,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 płaska łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • tarty parmezan i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania

  1. 1 średniego pora przekrój na pół, dokładnie przepłucz w zimnej wodzie, osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
  2. 100 g gotowanej szynki pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła, wrzuć pora i podlej go kilkoma łyżkami bulionu lub wody.
  3. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i 1 płaską łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy.
  4. Wrzuć na patelnię zamrożone pierożki z dodatkami i duś wszystko około 8 minut.
  5. Dodaj szynkę i 100 ml śmietanki 36%.
  6. Trzymaj danie na ogniu przez 2 minuty.
  7. Serwuj je w głębokich talerzach, posypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Pierożki z grzybami w sosie śmietanowym
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu