Proste Historie
Proste Historie

Anielska uczta grzybowa

Drukuj
świąteczne świąteczne
danie główne danie główne
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny
Składniki

Ciasto kruche:

50 mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
1 jajko,
łyżeczka soli.


Zupa grzybowa Proste Historie,
Oliwa z oliwek,
czosnek,
¼ łyżeczki ostrej wędzonej papryki,
kapusta kiszona,
suszona żurawina.



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło pokrój w kosteczkę. Mąkę przesiej na blat kuchenny (lub deskę drewnianą) usypując wzgórek. Zrób w nim wgłębienie, następnie dodaj masło, sól oraz jajko. Zagarniaj palcami mąkę rozcierając ją z masłem.
Z połączonych składników uformuj kulę. Zawiń kulę w folię spożywczą i włóż ją na 1 godzinę do lodówki. Formę na tartę np. o średnicy 24 cm, posmaruj masłem.

W międzyczasie przepłucz i poszatkuj kapustę. Następnie gotuj na małym ogniu razem z zawartością opakowania Zupy grzybowej Proste Historie. Po ok. 15 minutach dodaj żurawinę, gotuj całość jeszcze ok. 5 minut.

Po godzinie od włożenia ciasta do lodówki rozwałkuj je na posypanym mąką blacie. Przenieś ciasto do formy - pamiętaj o wylepieniu w nim również wewnętrznych krawędzi. Spód podziurkuj widelcem i wstaw formę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego spód na 20 minut. Wyjmij formę z piekarnika, wypełnij farszem i wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

Sposób podania: wierzch tarty możesz posypać świeżą pietruszką.

Facebook
Youtube