Deser mascarpone z truskawkami i bezą

Składniki

  • “Słodkie truskawki” Proste Historie,
  • 50 ml wody,
  • 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 żółtka jaj,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 szczypta cukru waniliowego,
  • 500 g sera mascarpone.

Sposób przygotowania

  1. Rozmroź na sitku Słodkie truskawki Proste Historie.
  2. Do garnuszka wklej 50 ml wody, sok z ½ cytryny i 4 łyżki cukru.
  3. Trzymaj na ogniu dopóki cukier się nie rozpuści a woda zredukuje na syrop.
  4. Dodaj truskawki, gotuj przez 5 minut, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
  5. Ostudź i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
  6. Ukręć mikserem do białości 4 żółtka z 1 łyżką cukru pudru i szczyptą cukru waniliowego.
  7. Dodaj 500 g mascarpone i ukręć całość na krem.
  8. Wkrusz duże kawałki bezy, wymieszaj delikatnie i podaj polane sosem truskawkowym i oprószone cukrem pudrem.

Słodkie TRUSKAWKI
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu