Frytki z pieca z ciepłym sosem serowym

Składniki

  • “Frytki karbowane do piekarnika” Proste Historie,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 200 ml gorącego tłustego mleka,
  • 50 ml śmietany 36%,
  • 120 g startego ostrego sera typu cheddar, gruyer, emmentaler,
  • 1 łyżeczka musztardy typu Dijon,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania

  1. Do garnuszka włóż 1 czubatą łyżkę masła i dodaj taką samą łyżkę mąki.
  2. Ustawna małym ogniu i upraż mieszając.
  3. Mąka lekko zmieni kolor i zacznie pachnieć.
  4. Teraz wlej 200 ml gorącego tłustego mleka i 50 ml śmietany 36%.
  5. Bardzo dokładnie rozmieszaj starając się pozbyć wszystkich grudek.
  6. Wrzuć 120 g startego ostrego sera typu cheddar, gruyer, emmentaler.
  7. Dodaj 1 łyżeczkę musztardy typu Dijon, sok z ½ pomarańczy i dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
  8. Dokładnie rozpuść ser w sosie, użyj blendera jeśli są grudki.
  9. Przygotuj frytki Proste Historie w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawaj z gorącym sosem.

FRYTKI KARBOWANE do piekarnika
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu