Proste Historie
Proste Historie

Frytki z pieca z ciepłym sosem serowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnuszka włóż 1 czubatą łyżkę masła i dodaj taką samą łyżkę mąki. Ustawna małym ogniu i upraż mieszając. Mąka lekko zmieni kolor i zacznie pachnieć. Teraz wlej 200 ml gorącego tłustego mleka i 50 ml śmietany 36%. Bardzo dokładnie rozmieszaj starając się pozbyć wszystkich grudek. Wrzuć 120 g startego ostrego sera typu cheddar, gruyer, emmentaler. Dodaj 1 łyżeczkę musztardy typu Dijon, sok z ½ pomarańczy i dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Dokładnie rozpuść ser w sosie, użyj blendera jeśli są grudki. Przygotuj frytki Proste Historie w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawaj z gorącym sosem.

Facebook
Youtube