Frytki z sosem z Bliskiego Wschodu

Składniki

  • “Frytki proste do piekarnika” Proste Historie,
  • 4 papryki,
  • 4 czubate łyżki orzechów włoskich,
  • 2 kromki białej bułki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z granatów,
  • odrobina słodkiego syropu lub miodu,
  • 1 szczypta ostrej papryki lub pasty sambal oelek,
  • 1 cytryna,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Oczyść 4 papryki z pestek i wstaw do pieczenia.
  3. Po około 30 minutach zdejmij skórkę.
  4. Podpiecz 4 czubate łyżki orzechów włoskich.
  5. Paprykę przełóż do podłużnego naczynia, dodaj orzechy, miąższ z 2 kromek białej bułki, 1 ząbek czosnku, szczyptę ostrej papryki lub pasty sambal oelek, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki kminu rzymskiego oraz 6 łyżek oliwy.
  6. Dopraw solą i odrobiną słodkiego syropu lub miodu.
  7. W oryginale sok z granatów.
  8. Czas zanurzyć usmażone frytki!

FRYTKI PROSTE do piekarnika
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu