Proste Historie
Proste Historie

Frytki z sosem z Bliskiego Wschodu

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Oczyść 4 papryki z pestek i wstaw do pieczenia. Po około 30 minutach zdejmij skórkę. Podpiecz 4 czubate łyżki orzechów włoskich. Paprykę przełóż do podłużnego naczynia, dodaj orzechy, miąższ z 2 kromek białej bułki, 1 ząbek czosnku, szczyptę ostrej papryki lub pasty sambal oelek, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki kminu rzymskiego oraz 6 łyżek oliwy. Dopraw solą i odrobiną słodkiego syropu lub miodu. W oryginale sok z granatów. Czas zanurzyć usmażone frytki!

Facebook
Youtube