Proste Historie
Proste Historie

Grzybowa potrawka z kurczakiem

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

200 g piersi kurczaka pokrój w skośne kawałki. Dopraw solą, pieprzem, ½ łyżeczki suszonego cząbru lub lubczyku, 2 łyżkami oleju. 100 g wędzonego boczku pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć boczek i zarumień. Po 3 minutach dodaj kurczaka, obsmaż kawałki przez 2 minuty (ze wszystkich stron) i dodaj równomiernie na patelni zamrożoną mieszankę warzyw Proste Historie. Podlej całość ciepłym bulionem tak, aby składniki zakryły całą patelnię. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 8 minut, starając się nie mieszać. Dodaj 100 ml śmietany rozrobionej z 1 łyżeczką mąki. Rozprowadź po patelni, potrzymaj około 3 minuty i posyp czubatą łyżką posiekanej natki pietruszki. Serwuj jako danie jednogarnkowe z chlebem.

Facebook
Youtube