Hiszpańska zupa czosnkowa z chorizo

Zupa czosnkowa z chorizo to propozycja dla miłośników kuchni hiszpańskiej, a także dobry pomysł na oryginalne danie obiadowe lub przystawkę podawaną podczas eleganckiej kolacji, także tej we dwoje. Przygotowanie zupy czosnkowej z chorizo jest bardzo łatwe dzięki gotowym mieszankom warzywnym Proste Historie – całość, łącznie z wyciskaniem czosnku i podsmażeniem hiszpańskiej kiełbasy chorizo oraz doprawieniem dania zgodnie z przepisem zajmie nam około 45 minut. Zupa czosnkowa z chorizo to danie wykwintne i pomysłowe. Dobrze sprawdzi się szczególnie zimą i jesienią, ma bowiem działanie rozgrzewające, a czosnek zapewni nam dodatkowo ochronę przed przeziębieniem i innymi sezonowymi niedomaganiami.

Składniki

  • “Warzywa na patelnię po hiszpańsku” Proste Historie,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 główki czosnku,
  • 100 ml bulionu,
  • 200 g paprykowego chorizo lub węgierskiej kiełbasy,
  • 1,5 l wody,
  • 3 posiekane pomidory,
  • sól i pieprz,
  • kilka grzanek z bagietki,,
  • starty ostry ser.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej 3 łyżki oliwy.
  2. Przekrój w łupinie na pół 3 główki czosnku, na małym ogniu obsmaż je na złoto.
  3. Podlej 100 ml bulionu i podgotuj przez 3 minuty.
  4. Czosnek wyjmij z łupin.
  5. Pokrój w plastry 200 g paprykowego chorizo (możesz zastąpić paprykową węgierską kiełbasą) i zrumień na patelni.
  6. Zagotuj w garnku 1,5 litra wody, dodaj zamrożoną mieszankę warzywną Proste Historie, 3 posiekane pomidory, obsmażone chorizo i czosnek.
  7. Dopraw przyprawami z saszetki dołaczonej do opakowania,solą i pieprzem.
  8. Gotuj przez 15 minut.
  9. Zrumień na patelni kilka grzanek z bagietki, posmaruj świeżym czosnkiem.
  10. Nalej zupę do indywidualnych kokilek.
  11. Ułóż grzanki na wierzchu i posyp startym, ostrym serem.
  12. Serwuj od razu lub zapiecz w 200°C w piekarniku grzejącym od góry.

WARZYWA NA PATELNIĘ po hiszpańsku
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu