Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym

Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym to bardzo wykwintna i smakowita propozycja podania tego warzywa, które w polskiej kuchni wydaje się w ostatnim czasie nieco zapomniane. Dzieje się tak zupełnie niesłusznie, gdyż przygotowanie tak pysznego obiadu zajmuje zaledwie około 30 minut, a co więcej, danie to znakomicie pasuje do każdej pory dnia i roku. Gotowe warzywa Proste Historie znacząco ułatwiają przyrządzenie tego specjału, dzięki czemu już po kilku chwilach na twoim stole pojawi się aromatyczne warzywo z dodatkami. Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym świetnie sprawdza się jako przekąska lub element romantycznej kolacji we dwoje.

Składniki

  • “Chrupiący kalafior” Proste Historie,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 cebula,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 100 ml tłustej śmietany,
  • 1 czubata łyżka włoskich orzechów,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj i posól wodę.
  2. Dodaj łyżkę masła i łyżeczkę cukru.
  3. Wrzuć nierozmrożonego “Kalafiora” Proste Historie i gotuj około 6 minut.
  4. Przełóż na sitko.
  5. Posiekaj drobno jedną cebulę.
  6. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i smaż cebulę dopóki nie będzie szklista. Nie rumień jej.
  7. Wkrusz 100 g sera z niebieską pleśnią, dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i 100 ml tłustej śmietany.
  8. Zadbaj aby ser ładnie się rozpuścił.
  9. Wkrusz kilka włoskich orzechów (maksymalnie 1 łyżka czubata), dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zatop kalafiora tylko na chwilę.
  10. Możesz urozmaicić przepis dodając “Wiśnie” Proste Historie. Rozmróź wtedy garść wiśni i dodaj do ciepłego sosu.
  11. Podaj danie z bagietką lub na świeżo ugotowanym makaronem.

Chrupiący KALAFIOR
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu