Proste Historie
Proste Historie

Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym

Drukuj
romantyczna kolacja romantyczna kolacja
przekąska przekąska
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotuj i posól wodę. Dodaj łyżkę masła i łyżeczkę cukru. Wrzuć nierozmrożonego "Kalafiora" Proste Historie  i gotuj około 6 minut. Przełóż na sitko. Posiekaj drobno jedną cebulę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i smaż cebulę dopóki nie będzie szklista. Nie rumień jej. Wkrusz 100 g sera z niebieską pleśnią, dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i 100 ml tłustej śmietany. Zadbaj aby ser ładnie się rozpuścił. Wkrusz kilka włoskich orzechów (maksymalnie 1 łyżka czubata), dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zatop kalafiora tylko na chwilę. Możesz urozmaicić przepis dodając "Wiśnie" Proste Historie. Rozmróź wtedy garść wiśni i dodaj do ciepłego sosu. Podaj danie z bagietką lub na świeżo ugotowanym makaronem. 

Facebook
Youtube