Proste Historie
Proste Historie

Kluski śląskie w słodkim sosie grzybowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

100 g suszonych podgrzybków zalej 200 ml bulionu wołowego i gotuj przez 5 minut. Odstaw aby lekko ostygły, wyjmij grzyby i bardzo dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Osusz dokładnie. Bulion zachowaj. Na suchej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj 2 drobno posiekane cebule i smaż przez 4 minuty. Dodaj drobno posiekane suszone grzyby. Smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego czerwonego. Pozwól aby cukier się skarmelizował. Ostrożnie wlej bulion tak aby na dnie zostawić odrobinę płynu z ewentualnym piaskiem. Dodaj grzyby, 3 łyżki uprażonego boczku lub słoniny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanym w kilku łyżkach wody. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i duś przez 2 minuty. Dodaj 2 łyżki posiekanej natki i serwuj z ugotowanymi według przepisu z opakowania "Kluskami śląskimi" Proste Historie.

Facebook
Youtube