Proste Historie
Proste Historie

Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj w piekarniku opakowanie "Talarków ziemniaczanych" Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Blachę do zapiekania posmaruj 1 łyżką masła. Rozdziel ziemniaki na pół. Pierwszą warstwę wyłóż w naczyniu do zapiekania, posyp jedną drobno posiekaną cebulą i kilkoma plasterkami boczku uprażonego na suchej patelni. Posól, popieprz i ułóż drugą warstwę. Na wierzch połóż kawałki dojrzałego sera brie lub camembert. Polej całość 5 łyżkami gęstej śmietany wymieszanej z 100 ml białego wina. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i piecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. 

Facebook
Youtube