Proste Historie
Proste Historie

Knedle z truskawkami w maślanym sosie z orzechami

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do piekarnika nagrzanego do 200°C wrzuć orzechy laskowe. Piecz do momentu gdy skorupka zacznie pękać. Wyjmij orzechy owinięte szmatką, otrzyj z łusek, nastepnie oczyść. 50 g orzechów drobno posiekaj. Do garnuszka wsyp 70 g cukru pudru i dodaj 100 ml wody. Podgrzewaj bez mieszania dopóki cukier nie zniknie, wtedy powstanie lekko złoty, klarowny syrop. Zdejmij z ognia i ostudź. Dodaj orzechy, 3 łyżki soku pomarańczowego i 50 g zimnego masła w kawałkach. Podgrzej syrop tylko przez chwilę. Knedle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przekrój gorące na talerzu i polej maślanym syropem. 

Facebook
Youtube