Koperkowy krem kurkowy

Składniki

  • “Zupa krem z zółtych warzyw” Proste Historie,
  • 1,2 l wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 g oczyszczonych kurek,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki tłustego mleka,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj w garnku 1,2 litra wody z 1 łyżeczka cukru.
  2. Wrzuć 200 g oczyszczonych świeżych lub mrożonych kurek.
  3. Gotuj przez 2 minuty.
  4. Wyłów kurki zachowując cały płyn.
  5. Do garnuszka wrzuć 2 czubate łyżki masła, dodaj 1 posiekany ząbek czosnku.
  6. Po 2 minutach dodaj zamrożoną mieszankę żółtych warzyw i zalej pozostałym płynem po gotujących się grzybach, następnie dodaj ½ szklanki tłustego mleka.
  7. Gotuj dopóki warzywa nie będą miękkie – około 20 minut.
  8. Zmiksuj całość dodając sok z 1 cytryny.
  9. Dopraw solą.
  10. Dodaj sparzone kurki i 2 łyżki posiekanego koperku.
  11. Zagotuj raz jeszcze i serwuj do talerzy.

ZUPA KREM z żółtych warzyw
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu