Krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym

Składniki

  • “Zupa krem z białych warzyw” Proste Historie,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 100 g topionego sera śmietankowego,
  • 2 żółtka jaj,
  • groszek ptysiowy.

Sposób przygotowania

  1. Na wysoką patelnię wlej 1 łyżkę oleju i dodaj 2 łyżki zimnego masła.
  2. 6 ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i wrzuć na tłuszcz.
  3. Po 2 minutach dodaj zamrożoną mieszankę białych warzyw Proste Historie i zalej całość 1 l ciepłej, przegotowanej wody.
  4. Dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i cukru.
  5. Gotuj do miękkości warzyw przez 15 – 20 minut.
  6. Przełóż do wysokiej naczynia i zmiksuj na krem, dodając 100 g sera topionego śmietankowego.
  7. W małej misce dobrze rozmieszaj 2 żółtka wraz ze 100 ml słodkiej śmietanki.
  8. Zagotuj zupę i ciągle miksując dodaj śmietanę z żółtkami.
  9. Serwuj krem posypany groszkiem ptysiowym.

ZUPA KREM z białych warzyw
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu