Proste Historie
Proste Historie

Krem waniliowy z kluskami i malinami

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
30 minut 30 minut
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Utrzyj na biało mikserem 3 żółtka z 4 łyżkami cukru. Zagotuj 150 ml mleka z przeciętą laską wanilii lub 1 płaską łyżeczką cukru waniliowego. Ciepłe mleko wlej do żółtek i ukręć. Do 200 ml słodkiej śmietanki 36% wsyp 1 łyżkę płaską mąki i dobrze rozmieszaj. Zagrzej kolejne 150 ml mleka , do wrzącego wlej rozkłóconą z mąką śmietankę i na małym ogniu podgrzewaj, mieszaj do momentu gdy zacznie gęstnieć. Połącz z mlekiem z żółtkami, 1 łyżką masła, następnie dobrze zmiksuj. Ugotuj opakowanie klusek leniwych Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podgrzej krem, wyłóż na talerz, dodaj gorące, odcedzone kluski i posyp garścią świeżych lub rozmrożonych malin.

Facebook
Youtube