Królewskie warzywa z francuskim sosem majonezowym

Naleśniki z farszem szpinakowym to pyszne i proste w przygotowaniu danie, doskonałe na rodzinny obiad lub romantyczną kolację. Dodatek rodzynek i curry sprawia, że szpinak z mrożonki „Proste Historie” nabiera wykwintnego smaku, zaś twaróg, którego zastosowanie znajdziecie w przepisie czyni danie dodatkowo sycącym – po zjedzeniu naleśników z farszem szpinakowym na pewno nie będziecie głodni. Potrawa jest gotowa w 30 minut i sprawdzi się o każdej porze roku. Naleśniki najlepiej smakują podawane na gorąco. Smak farszu podkreśla dodatkowo roztopiony ser, którym posypujemy ciasto przed zapieczeniem naleśników. Danie powinno smakować także dzieciom, które chętnie zjedzą szpinak podany w takiej postaci.

Składniki

  • 3 jajka na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 czubata łyżka kaparów,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 80 ml naturalnego jogurtu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj 3 jajka na twardo.
  2. Ostudź.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Ukręć żółtka z 3 łyżkami majonezu na gładką pastę.
  5. Dodaj 1 czubatą łyżkę kaparów, sok z połówki pomarańczy, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i 80 ml naturalnego jogurtu.
  6. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i połącz z drobno posiekanymi białkami.
  7. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  8. W osolonej wodzie gotuj nierozmrożone warzywa przez 10 minut.
  9. Odcedź i gorące podaj z miseczką sosu obok.

KRÓLEWSKI BUKIET warzyw
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu