Proste Historie
Proste Historie

Kurczak z orzeszkami ziemnymi i warzywami

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

400 g piersi kurczaka podkrój w niedużą kostkę. Włóż do miski i dodaj 1 białko, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, szczyptę mieszanki 5 smaków. Delikatnie posól i odstaw na 20 minut do lodówki. Wyjmij saszetkę z opakowania warzyw Proste Historie. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju słonecznikowego, wrzuć zamrożoną mieszankę orientalną i smaż na dużym ogniu około 10 minut. Regularnie mieszaj warzywa, potem odstaw. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć kawałki kurczaka. Obsmaż na dużym ogniu przez 3 minuty. Zalej 150 ml bulionu z kurczaka, dodaj 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego. Dodaj posiekany pęczek dymki, przyprawy z saszetki i gotuj przez 5 minut. W małej ilości wody rozpuść 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodaj do kurczaka, wrzuć warzywa orientalne, 1 płaską łyżeczkę startego świeżego imbiru i 3 łyżki grubo posiekanych solonych orzeszków ziemnych. Zagrzej całość, dopraw chili jeśli wolisz ostrzejszy smak. Serwuj danie z ryżem.

Facebook
Youtube