Marchewkowy ketchup

Marchewkowy ketchup to naturalna i niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnego kremu na bazie pomidorów, który można dodać do niemal każdej potrawy. Wyjątkowy ketchup z marchewki doskonale urozmaici i wzbogaci smak wielu dań, można go również podać np. jako samodzielną przystawkę. Do jego przygotowania niezbędna będzie m.in. słodka marchewka Proste Historie, przyrządzenie zajmie nie więcej niż 45 minut. Marchewkowy ketchup z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom, stając się obowiązkowym dodatkiem do wielu dań. Zaskocz domowników ciekawą i smaczną alternatywą dla tradycyjnego ketchupu czerpiąc z niezaprzeczalnych walorów marchwi. Dzięki temu marchewkowy ketchup już wkrótce na stałe zagości na stole w kuchni lub jadalni.

Składniki

  • “Marchewki” Proste Historie,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 łyżek octu winnego,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 500 g obranych ze skórki pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki suszonej,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Do gotującej się osolonej wody wrzuć zamrożone opakowanie “Marchewki” Proste Historie.
  2. Dodaj łyżkę masła, zamieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez 6 minut. Przełóż na sitko.
  3. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju, dodaj posiekaną 1 średnią cebulę i smaż przez 2 minuty.
  4. Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku, wrzuć marchewkę i 500 g obranych ze skórki pomidorów pokrojonych w kostkę.
  5. Duś przez 10 minut, dodaj łyżeczkę tartego imbiru, ½ łyżeczki ostrej papryki suszonej, 2 łyżki cukru i 5 łyżek octu winnego.
  6. Dopraw solą i gotuj 10 minut.
  7. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty sos lub zostań przy dużych kawałkach i podaj do usmażonej morskiej ryby.

Słodka MARCHEWKA
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu