Proste Historie
Proste Historie

Pierogi z kapustą i grzybami okraszone domowym smalcem

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
15 minut 15 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj słoik smalcu i trzymaj go w lodówce używając jako okrasy do pierogów. Przepuść przez maszynkę do mięsa 300 g lekko zmrożonej słoniny i 350 g podgardla. Włóż do garnka z grubym dnem i na małym ogniu top przez 30 minut, regularnie mieszając. Dodaj 2 łyżki posiekanej drobno cebuli, a po 5 minutach starte na grubych oczkach kwaśne, obrane jabłko. Duś 5 minut, dopraw łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Przelej w słoik a po ostudzeniu przechowuj w lodówce. Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu, polej 2 łyżkami roztopionego, ciepłego domowego smalcu na talerzu.

Facebook
Youtube