Proste Historie
Proste Historie

Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagrzej 0,5 litra mleka z laską wanilii lub płaską łyżeczką cukru waniliowego. Doprowadź do wrzenia, dodaj łyżkę masła i odstaw aby nabrało smaku. Ugotuj pierogi Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ukręć 5 żółtek na gęsty kogel razem z 40 g cukru pudru. Podgrzej mleko ponownie, wlej gorące do żółtek cały czas mieszając. Przełóż do garnuszka i nie przerywając ubijania podgrzewaj na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje na sos. Przelej przez sito do dzbanka. Ciepłe pierogi ułóż na talerzu i zalej sosem. Wierzch posyp kawałkami świeżych tryskawek i cynamonem. 

Facebook
Youtube