Pierogi zapiekane po włosku

Pierogi zapiekane po włosku to całkowicie odmienna forma podania jednego z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej tradycyjnych polskich dań. Nie należy jednak bać się nowego w swojej kuchni, a takie łączenie smaków z różnych zakątków Europy pozwala na odkrycie wyjątkowych doznań kulinarnych. Dzięki składnikom oferowanym przez Proste Historie, przygotowanie pierogów zapiekanych po włosku jest niezwykle łatwe i zajmuje jedynie około 45 minut. Danie to świetnie sprawdzi się przez cały rok i jest doskonałą propozycją na niecodzienny obiad w gronie rodziny lub znajomych. Zaskocz swoich najbliższych unikalnym połączeniem najlepszych smaków polskiej i włoskiej kuchni w domowym zaciszu!

Składniki

  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki oliwy,
  • pierogi z mięsem Proste Historie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml soku pomidorowego,
  • 150 ml białego wina,
  • 400 g pomidorów pelati,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 szczypta ostrej papryki,
  • listki bazylii.

 

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno 2 średnie cebule. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i smaż mieszając przez 4 minuty.
  2. Dodaj przeciśnięte 2 ząbki czosnku, wlej 150 ml białego wina i wrzuć 400 g pomidorów pelati drobno posiekanych. Dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego oregano.
  3. Duś przez 15 minut dodając 200 ml soku pomidorowego. Dopraw na pikantnie szczyptą ostrej papryki.
  4. Ugotuj pierogi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osusz i wyłóż w naczyniu do zapiekania.
  5. Na wierzchu polej gorący sos, posyp kilkoma łyżkami startego ostrego sosu i zapiecz w 200°C przez 20 minut.
  6. Serwuj posypane świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii.

PIEROGI z mięsem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu