Proste Historie
Proste Historie

Sałatka z bobu, fasolki szparagowej, boczku

Drukuj
na co dzień na co dzień
różneróżne
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Opakowanie "Bobu" Proste Historie przesyp do miski i zalej zimna wodą na 30 minut. Ugotuj 450 g "Fasolki żółtej" Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i obsyp lodem aby nie straciła jędrności. Obierz bób z łupin. Pokrój 100 g wędzonego, parzonego boczku w drobna kostkę i upraż go na chrupiąco przez 5 – 7 minut na rozgrzanej patelni. Posiekaj 1 czerwona cebulę w drobna kosteczkę. Zagotuj 3 łyżki czerwonego octu winnego z 1 łyżeczką czubatą cukru. Wrzuć cebulę i odstaw. Po 10 minutach dokładnie odsącz. Przygotuj sos. Ukręć 2 łyżki miodu z solidną szczyptą soli, dodaj 6 łyżek oliwy i marynowaną cebulkę. Do dużej miski wsyp osuszoną fasolkę, bób i prażony boczek. Zalej sosem i delikatnie wymieszaj. Posyp siekaną mięta lub szczypiorkiem. Serwuj do dań z grilla.

Facebook
Youtube