Proste Historie
Proste Historie

Śmietankowy szpinak z jajkiem

Drukuj
rodzinny obiad rodzinny obiad
dodatek dodatek
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę (nie rumienić). Dodaj „Szpinak siekany” Proste Historie i duś na średnim ogniu często mieszając, aż prawie odparuje woda. Przypraw całość solą, pieprzem, pieprzem cayenne i papryką. Dodatkowo posyp mąką (pół łyżeczki), zamieszaj i duś jeszcze ok. 3 min. regularnie mieszając. Dodaj 150 ml śmietanki kremówki, szczyptę startej gałki muszkatołowej, doprowadź całość prawie do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i kolejny raz podduś ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu.

Zdejmij z ognia, przypraw wedle uznania, wymieszaj z tartym serem cheddar (3 łyżki) i odrobiną masła. Danie udekoruj plasterkami jajka ugotowanego na twardo, posyp dodatkowo szczyptą pieprzu cayenne i papryki.

Facebook
Youtube