Proste Historie
Proste Historie

Śniadaniowe jajka ze szpinakiem i śmietaną

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
przekąska przekąska
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozmroź 450 g "Szpinaku" w liściach Proste Historie i delikatnie odciśnij. Ugotuj 3 jajka na twardo i przekrój wzdłuż. Wymieszaj szpinak z 5 łyżkami tłustej śmietany, dodaj 1 łyżkę musztardy z ziarnami gorczycy i 2 surowe, ukręcone widelcem jajka. Dodaj płaską łyżkę bułki tartej, 2 posiekane ząbki czosnku i całość wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki i solą. Pojedyncze naczynia do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż szpinakowy sos na wysokość ¾ foremki, zanuż jajko. Wierzch posyp bułka tartą i połóż cienki plaster sera typu ementaler, edamski. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut. Duet idealny. Możesz nie gotować jajek tylko wbić po jednym na szpinakowy sos i wstawić do piekarnika. Ścięte jajko sygnalizuje gotowość do niedzielnego śniadania!

Facebook
Youtube