Proste Historie
Proste Historie

Sos warzywno-pomidorowy do makaronu

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej na patelni 3 łyżki  oliwy. Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i jeśli lubisz 2 filety solonego anchois. Smaż przez 2 minuty. Dodaj zamrożoną mieszankę "Warzyw na patelnię po włosku" Iglotex, dodaj przyprawy z saszetki i smaż na dużym ogniu przez 10 minut. Dodaj 400 g pomidorów pelati pokrojonych w drobne kawałki i jeśli masz 100 ml białego wina lub 100 ml bulionu warzywnego. Dopraw solą, pieprzem i duś przez kolejne 8 minut. Zmiksuj całość na sos z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Dodaj 1 łyżkę drobno posiekanych zielonych oliwek lub kaparów. Jeśli lubisz bazylię dodaj garść listków. Ugotuj 200 - 300 g ulubionego makaron typu np. penne, spaghetti lub kokardki, nastepnie gorący makaron wymieszaj z sosem. Na talerzu nie zapomnij posypać dania tartym serem typu parmezan!

Facebook
Youtube