Świąteczna pora selera

Świąteczna pora selera to intrygujący przepis na oryginalne danie, które świetnie sprawdzi się jako dodatek podczas rodzinnego obiadu lub jako przekąska. Dodatek alg i orientalnych przypraw sprawi, że potrawa ma niecodzienny wygląd i smak, dlatego z powodzeniem podawana może być jako przystawka lub dodatek podczas proszonej kolacji czy przyjęcia. Przygotowanie dania świąteczna pora selera na bazie mrożonek Proste Historie nie jest skomplikowane, ale wymaga nieco więcej czasu (około 45 minut), co warto mieć na uwadze przygotowując je przed przyjściem gości. Świąteczna pora selera sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko w świąteczny czas.

Składniki

Włoszczyzna cięta Proste Historie,
0,5 kg selera
1 litr wody,
2 arkusz nori,
3 łyżki sosu sojowego
1 liść laurowy,

2 ziela angielskie,
sól i czarny pieprz,
koncentrat pomidorowy,
odrobina mąki pszennej,
czosnek,
cebula,
łyżeczka ostrej papryki.

Sposób przygotowania

Seler obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niego połowę zawartości opakowania z włoszczyzną Proste Historie oraz 1 arkusz nori, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować całość. Dodatkowo do gotującej się wody wrzucić seler i gotować do momentu, aż zrobi się miękki. Seler wyjąć a następnie w osobnym pojemniczku natrzeć go sosem sojowym. Jeden arkusz nori pociąć na wąskie paski. Seler wyjąć z zalewy sojowej, oprószyć solą, owinąć w plaster nori i ponownie zanurzyć w sosie sojowym (dzięki temu wodorosty lekko przykleją się do selera). Seler owinięty w nori lekko obtoczyć mąką i obsmażyć na nagrzanej i muśniętej oliwą patelki (ok. 3 min.). Zdjąć z patelni i odcedzić na ręczniku papierowym.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni, dodać ząbek sprasowanego czosnku. W osobnym garnuszku na ok. 1 szklance wody dusić do miękkości pozostałą połowę zawartości opakowania Włoszczyzny Proste Historie. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do nich łyżkę sosu sojowego i rozmieszany w szklance wody koncentrat pomidorowy, do tego sól i pieprz i ostrą paprykę. Wymieszać całość i dusić jeszcze ok. 5 minut.

Sposób podania:

na spód półmiska wkładamy warzywa, a na wierchu układamy plastry selera owiniętego w nori.

WŁOSZCZYZNA cięta
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu