Proste Historie
Proste Historie

Szpinakowa zapiekanka z łazankami

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa Proste Historie przesmaż bez rozmrażania na 3 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku. Podlej 150 ml warzywnego bulionu i wkrusz 150 g sera typu feta lub niebieskiego pleśniowego. Duś całośc przez 3 minuty na dużym ogniu, dodając sól, startą gałkę i ½ łyżeczki oregano. Dodaj 1 łyżkę płaską miodu i 100 ml tłustej śmietany. W osolonej wodzie podgotuj na półtwardo 300 g łazanek. Przelej na sicie zimną wodą i osusz. W naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem wyłóż połowę makaronu, na nim ułóż połowę warzyw. Teraz ułóż resztę łazanek i resztę farszu. Zalej wszystko sosem serowym. W garnuszku rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżkę mąki. Zamieszaj na ogniu i dodaj ¾ szklanki tłustego mleka. Zagotuj, dosyp 100 g startego ostrego żółtego sera i zmiksuj. Dopraw na słoność i wylej na zapiekankę. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C.

Facebook
Youtube