Proste Historie
Proste Historie

Uszka z mięsem zapiekane w beszamelu

Drukuj
rodzinny obiad rodzinny obiad
danie główne danie główne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj zgodnie z przepisem 2 opakowania uszek Proste Historie, ostudź tak aby się nie posklejały. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj 2 czubate łyżki drobno posiekanej cebuli i smaż przez 3 minuty. Dodaj 400 g posiekanych pomidorów pelati, 80 ml białego wina, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczkę cukru. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 8 minut, nastepnie odstaw. W garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 1 czubatą łyżkę mąki. Smaż prze 1 minutę i wlej 350 ml tłustego mleka. Mocno mieszaj tak, aby uzyskać aksamitny, jednolity sos. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możesz dodać 1 łyżkę ostrego tartego sera. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułoż uszka, polej sosem beszamelowym, polej sosem pomidorowym. Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut.

Facebook
Youtube