Proste Historie
Proste Historie

Warzywa z patelni z greckim sosem jogurtowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni. Bez rozmrażania wrzuć mieszankę warzyw Proste Historie. Smaż na dużym ogniu, bez przykrycia, przez około 10 minut. Dodaj łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę ostrej papryki i grubą morską sól. W międzyczasie przygotuj sos. Zetrzyj na dużych oczkach razem ze skórą 2 świeże ogórki krótkie. Posiekaj bardzo drobno 2 ząbki czosnku. Wymieszaj wszystko z 250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Dodaj sok z 1 cytryny i 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek. Dopraw solą i wymieszaj. Możesz dodać koperek, suszone oregano lub miętę. Gęsty, zimny sos serwuj do ciepłych warzyw wprost z patelni.

Facebook
Youtube