Proste Historie
Proste Historie

Wiosenne sajgonki

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

"Mieszankę chińską" Proste Historie bez rozmrażania wsyp na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu na patelni. Dodaj 1 łyżkę sezamu i smaż około 8 minut na dużym ogniu. Mieszaj regularnie. Przełóż  do miski, dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę posiekanych orzechów ziemnych. Zostaw do ostygnięcia. Przygotuj około 12 – 15 arkuszy ciasta ryżowego. Kupisz je w każdym supermarkecie w dziale orientalnym. Rozłóż płócienny ręcznik i nalej do szerokiej miski ciepłą wodę. Do warzyw dodaj garść posiekanej sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, starty na dużych oczkach ogórek świeży i 2 łyżki kolendry. Każdy płatek ciasta ryżowego zanurz w ciepłej wodzie na 2 sekundy i wykładaj na ręcznik. Porcję farszu kładź na środku naleśnika i zwijaj tak samo jak klasyczne naleśniki z mięsem lub kapustą, podwijając boki do środka. Sajgonki serwuj na zimno, bez smażenia. Możesz podać obok gotowy sos słodko-kwaśny.

Facebook
Youtube