Proste Historie
Proste Historie

Zapiekane warzywa z sosem serowym i salami

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
danie główne danie główne
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Weź 2 opakowania "Warzyw na patelnię" Proste Historie i usmaż na patelni. Dopraw drobno siekanym szczypiorkiem i solą, następnie przełóż do naczynia do zapiekania. W garnuszku rozpuść 30 g masła i dodaj 40 g mąki. Trzymaj na ogniu mieszając przez 3 minuty. Nie przerywając mieszania wlej 0,5 litra tłustego mleka. Dodaj 100 g startego ostrego sera. Dopraw sokiem z 1 pomarańczy, szczyptą gałki i solą. Jeśli pojawiły się grudki zmiksuj blenderem. Gęstym sosem polej warzywa a na wierzchu połóż cienko pokrojoną pikantną kiełbasę salami w plasterkach. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj 20 - 25 minut. Polecamy dodatkowo posypać wierzch dania serem.

Facebook
Youtube