Proste Historie
Proste Historie

Ziemniaczano szpinakowa zapiekanka

Drukuj
rodzinny obiad rodzinny obiad
danie główne danie główne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj w mundurkach 1,2 kg ziemniaków. Ciepłe lekko zgnieć, porozchylaj i układaj blisko siebie w wysmarowanym masłem, posypanym suszonym tymiankiem lub cząbrem naczyniu do zapiekania. Rozpuść w garnku 3 łyżki masła włóż zamrożony szpinak, przykryj i na małym ogniu, mieszając co pewien czas pozwól mu się rozmrozić. Zdejmij pokrywkę i przez cały czas mieszając odparuj nadmiar płynu. Dodaj 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem. Rozłóż szpinak na ziemniakach tak aby jak najwięcej dostało się go do rozchylonego środka. Zetrzyj 200 g sera typu gruyer na dużych oczkach i posyp wierzch. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut. Danie serwuj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Facebook
Youtube