Proste Historie
Proste Historie

Ziemniaczany placek z warzywami

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
różneróżne
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj 4 duże ziemniaki w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę i podpraż chwilę w garnku z 2 łyżkami masła. Dodaj szczyptę gałki, ½ łyżeczki suszonego oregano i odstaw. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj zamrożoną "Zupę pieczarkową" Proste Historie i na dużym ogniu obsmaż ją przez 5 minut. Dodaj 100 ml bulionu grzybowego lub warzywnego. Pozostaw na ogniu 5 minut. Przełóż na sitko. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wystudź i osusz papierem. W misce wymieszaj ziemniaczane pure z 2 jajkami, dodaj 1 łyżkę mąki i wrzuć zimne warzywa. Delikatnie wymieszaj. Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem i wyłóż warzywa na 3 cm placek. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz na złoto przez 35 – 40 minut. Podawaj jako dodatek do mięs lub z sosem grzybowym.

Facebook
Youtube