Ziemniaki śródziemnomorskie

Ziemniaki śródziemnomorskie to danie, które przygotujesz w 30 minut. Wyśmienicie sprawdzą się jako dodatek do potraw mięsnych, jak i samodzielne danie podawane z serem i szpinakiem lub rukolą. Ziemniaki śródziemnomorskie mogą być serwowane jako przekąska lub danie główne. To dobry pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczny obiad w rodzinnym gronie albo podawaną na ciepło kolację. Suszone pomidory i zioła sprawiają, że pieczone w stylu śródziemnomorskim ziemniaki mają pyszny, wyrazisty smak, tak że chętnie sięga się po dokładkę. Danie jest lekkie i zdrowe, odpowiednie na każdą porę roku. Chętnie zjedzą je także dzieci.

Składniki

  • “Cząstki ziemniaczane ze skórką” Proste Historie,
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki obranych i posiekanych świeżych pomidorów bez pestek,
  • 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek,
  • listki świeżego szpinaku lub rukoli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego białego,
  • kruszony ser typu feta,
  • bryndza,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów, 3 łyżki obranych, pozbawionych pestek i posiekanych świeżych pomidorów, 1 łyżkę posiekanych zielonych oliwek.
  2. Dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką octu winnego białego.
  3. Upiecz w piekarniku “Cząstki ziemniaczane” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Ułóż ziemniaczki na talerzu w jednym rządku a w szpary pomiędzy nimi nałóż farsz.
  5. Posyp danie kruszonym serem typu feta, bryndzą i drobno pokrojonymi listkami świeżego szpinaku (możesz zastąpić go rukolą).

CZĄSTKI ZIEMNIACZANE ze skórką
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu