Proste Historie
Proste Historie

Zupa fasolowa po ukraińsku

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
zupa zupa
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami 6 średnich buraków i 2 winne jabłka. Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i zalej zimną woda tak, aby zakrywało warzywa w garnku. Dodaj 50 ml octu, 2 łyżki cukru i zagotuj. Pozostaw na ogniu na 5 minut. Odstaw do momentu gdy całkowicie ostygnie. Możesz to przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, wówczas aromat będzie pełniejszy. Buraki i jabłka dokładnie odcedzasz, mocno wyciskając zakwas. Zamrożoną "Zupę fasolową" Proste Historie wrzuć bez rozmrażania do gotującego się 1,5 litra mięsnego bulionu. Gotuj 15 minut, dodaj płyn buraczany. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj na ogniu 5 minut. Serwuj posypane świeżą natką pietruszki.

Facebook
Youtube