Proste Historie
Proste Historie

Zupa jarzynowa na bogato

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
zupa zupa
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zanim wrzucisz „Włoszczyznę” pozwól aby 200gr kawałek wędzonego boczku surowego pogotował się w 1,2 litrze bulionu wołowego. Dodaj 5 liści laurowych, opieczoną nad ogniem jedną cebulę w łuskach przekrojoną na pół, 6 ziarenek ziela angielskiego. Obierz w tym czasie 1 opakowanie 450 g mrożonego bobu. Najlepiej zalać go zimną wodą, pozwolić aby się rozmroził i obrać. Z gotującego się bulionu po 20 minutach wyjmij boczek  i zostaw na chwilę do ostudzenia. Teraz dorzuć do garnka 4 stołowe łyżki kaszy drobnej mazurskiej. Pokrój mięso w mniejsze kawałki i obsmaż na suchej gorącej patelni dla zapachu. Przerzuć  ponownie do garnka i dodaj nierozmrożoną „Włoszczyznę”. Gotuj  15 minut, dodaj bób i 1 łyżeczkę pokruszonego w rękach cząbru. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp świeżo siekanym koperkiem i zakwaś na talerzu łyżką śmietany.

Facebook
Youtube