Zupa kapitańska z owocami morza

Składniki

  • “Zupa pomidorowa z ryżem” Proste Historie,
  • 1,2 l wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 cytryna,
  • 250 g mrożonych owoców morza,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 ząbki posiekanego czosnku,
  • 100 ml białego wina,
  • 1 szczypta cukru,
  • ostra papryka, sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej 1,2 l wody.
  2. Zagotuj z łyżeczką soli.
  3. Sparz i umyj dokładnie 1 cytrynę, wyciśnij z niej sok, a skórki dodaj do garnka z wodą.
  4. Wlej sok i wrzuć mrożoną mieszankę 250 g owoców morza.
  5. Gotuj przez 3 minuty.
  6. Przelej na sito, ostudź.
  7. W drugim garnku zagotuj około 750 ml wody, dopraw solą i wrzuć “Zupę pomidorową” Proste Historie.
  8. Gotuj przez 15 minut.
  9. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek – 3 ząbki i osuszoną mieszankę.
  10. Podsmaż przez 3 minuty, podlej 100 ml białego wina i dodaj szczyptę cukru.
  11. Dopraw ostrą papryką.
  12. Po 2 minutach całość przerzuć do zupy.
  13. Dopraw według uznania solą, pieprzem i trzymaj na ogniu 5 minut.
  14. Serwuj z dużą ilością natki pietruszki.

ZUPA POMIDOROWA z ryżem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu