Zupa krem rozgrzewająca

Zupa krem rozgrzewająca to dobry pomysł na szybkie danie serwowane podczas obiadu lub kolacji. Sprawdzi się szczególnie w chłodne jesienne i zimowe dni, ale można podawać ją także wiosną i latem, o ile temperatura na zewnątrz skłania nas do myślenia o czymś, co podziała rozgrzewająco. Mrożonki Proste Historie ułatwiają przygotowanie potrawy, tak że jej przyrządzenie staje się banalne i zajmie jedynie około 30 minut. Zupa krem rozgrzewająca wyśmienicie smakuje z pestkami dyni (można je uprażyć) oraz przyprawami sugerowanymi w przepisie. Sprawi, że będzie nam ciepło i poprawi nastrój nawet w najbardziej chłodny i ponury dzień.

Składniki

  • “Dojrzała dynia” Proste Historie,
  • “Mini marchewka” Proste Historie,
  • 3 łyżki masła,
  • 800 ml bulionu z kurczaka,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego,
  • 150 ml słodkiej śmietanki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 g pestek dyni,
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa,
  • cynamon.

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozpuść 3 łyżki masła i wrzuć 1 opakowanie “Dyni” Proste Historie i 1 opakowanie “Marchewek mini” Proste Historie.
  2. Wlej 800 ml bulionu z kurczaka. Dodaj 2 sparzone pomarańcze ze skórką przekrojone na połówki.
  3. Posól i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Wyjmij pomarańcze, i wyciśnij z nich sok do zupy.
  5. Dodaj łyżeczkę suszonego imbiru ,suszonego kminu rzymskiego i 150ml słodkiej śmietanki.
  6. Zmiksuj na gładki krem.
  7. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i upraż 100 g pestek dyni posypując je 1 łyżeczką cukru, ½ łyżeczki ostrej papryki i doprawiając solą.
  8. Przed podaniem zupy wymieszaj ją z pestkami i posyp świeżo tarta gałką muszkatołową i cynamonem.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon