Proste Historie
Proste Historie

Zupa szpinakowa z cesarskim omletem serowym

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
zupa zupa
30 minut 30 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

"Zupę królewską ze szpinakiem" Proste Historie wsyp do około 1 litra gotującego się wywaru jarzynowego. Gotuj około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj 100 g topionego sera szczypiorkowego. Przygotuj omlet. Rozdziel  2 jajka żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z ½ szklanki mleka, ½ szklanki maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pokrusz 100 g sera pleśniowego i dodaj do żółtek razem z 1 łyżką namoczonych i osuszonych rodzynek. Delikatnie wymieszaj pianę z masą serową. Rozgrzej na teflonowej patelni łyżkę masła i smaż płaskie omlety. Rozplanuj całość na 2 serie. Przykryj całość, a ściśnięty omlet przełóż na drugą stronę. Podziel na patelni na mniejsze kawałki i serwuj zanurzone w zupie podanej w talerzach.

Facebook
Youtube